Onze Diensten

Welke diensten bieden wij aan?

Uw farmaceutisch dossier

Om u een goede medicatiebewaking te kunnen garanderen, is het noodzakelijk dat uw apotheker registreert welke geneesmiddelen u gebruikt. Gegevens die voor u van belang zijn, kunnen in uw Farmaceutisch Dossier opgeslagen worden.

Medicatiebewaking

Een belangrijke taak van je apotheek is medicatiebewaking. Veel mensen gebruiken verschillende medicijnen tegelijk, vooral oudere mensen.

Niet alle medicijnen gaan goed samen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze elkaar tegenwerken waardoor ze minder effect hebben. Je klachten kunnen daardoor erger worden. Ook kan het zijn dat verschillende medicijnen elkaar versterken zodat ze teveel effect hebben. Ook dan kan u klachten krijgen. De arts die de medicijnen voorschrijft, hoort erop te letten dat je geen geneesmiddelen gebruikt die niet goed samengaan. Hij of zij heeft echter niet altijd een overzicht van álle medicijnen die je gebruikt, want veel mensen krijgen medicijnen voorgeschreven door verschillende artsen. (Misschien is het handig in uw portefeuille een briefje te steken met alle medicijnen die je gebruikt. Het gebeurt immers niet zelden dat men één of ander medicijn vergeet te melden). Daardoor kan het soms gebeuren dat bepaalde medicijnen worden voorgeschreven die niet goed samengaan met de medicijnen die u al neemt.

In de apotheek wordt gecontroleerd of je zulke risico's loopt. Om dit te kunnen doen hebben de apothekers een bewakingssysteem. Alle medicijnen die je in onze apotheek haalt, worden bijgehouden in een computer samen met je persoonlijke gegevens. Hierdoor kunnen we vlot bepaalde interacties nagaan. Verder wordt in de apotheek gecontroleerd of de voorgeschreven hoeveelheid klopt, of het advies voor inname correct is, … Indien blijkt dat je medicijnen voorgeschreven kreeg, die niet goed samengaan of die minder geschikt voor je zijn, zal iemand van de apotheek steeds contact opnemen met je arts of medisch specialist. Meestal zal in overleg een ander medicijn of een andere dosering voorgesteld worden. Op deze manier wordt voorkomen dat je klachten krijgt.

Omdat alle gegevens bij je eigen apotheek in de computer opgeslagen worden, is het aan te bevelen om steeds naar dezelfde apotheek te gaan voor je medicijnen. Indien je elders medicijnen haalt, bijvoorbeeld gedurende de vakantie of een wachtdienst, is het aan te raden dit aan je eigen apotheek door te geven. Vertel je vaste apotheker ook over de medicijnen en/of voedingssupplementen die u zonder voorschrift elders koopt; zo blijft de informatie in de computer correct en bent u verzekerd van een correcte medicatiebewaking.

Een ander aspect van medicatiebewaking is de informatie die je van je apotheker krijgt bij een eerste aflevering van medicijnen. Er wordt stilgestaan bij de wijze waarop je medicijnen dient in te nemen. Ook wordt gekeken naar mogelijke neveneffecten die je kan ondervinden.

Vervallen medicatie

Geneesmiddelen zijn beperkt houdbaar. Ze kunnen in werkzaamheid achteruitgaan of zelfs van samenstelling veranderen. Controleer regelmatig je huisapotheek.

Levering aan huis

Vanuit onze apotheek wordt als bijkomende service de persoonlijke levering aan huis voorzien. In bepaalde omstandigheden is het niet haalbaar om zelf de producten mee te nemen naar huis. In die gevallen wordt voorzien in een levering aan huis hetzij door de apotheker zelf hetzij door de firma waar de producten/apparaten zijn aangeschaft, hetzij door Bpost. Let wel, geneesmiddelen op voorschrift mogen bij wet niet verzonden worden. Maar u kan ze wel reserveren.

In sommige omstandigheden kan de apotheker medicatie aan huis bezorgen indien aan volgende voorwaarden is voldaan: u woont in de stad/gemeente waar onze apotheek gevestigd is; u bent klant in onze apotheek; u verkeert in de onmogelijkheid om de medicatie zelf af te halen en u heeft ook niemand die de medicatie voor u kan afhalen. Anderzijds kan de apotheker ook geneesmiddelen voor u klaarleggen in de apotheek.

Verhuur

Soms is men door omstandigheden genoodzaakt gedurende een bepaalde periode hulpmiddelen te gebruiken. Het is niet altijd haalbaar en nodig om deze hulpmiddelen persoonlijk aan te schaffen, je kan die ook huren in de apotheek.

Je kan bij ons terecht voor de huur van onder andere:

  • krukken, looprekjes, rolstoelen, …
  • ziekenhuisbedden en toebehoren zoals hefsystemen, bedtafeltjes…
  • aërosolapparaten
  • luchtbevochtigers
  • zuurstofbom en manometers
  • kinderweegschaal
  • elektrische melkafkolvers
  • hometrainers
  • apparaten tegen bedwateren
  • ...

Voor het huren van deze hulpmiddelen wordt een waarborg aangerekend en een beperkte huurprijs. Indien de hulpmiddelen in goede staat teruggebracht worden, krijg je de waarborg vanzelfsprekend terug.